top of page
Melisa Kutay

İnsan ve Yenileniş Nasıl Olur?

Neden insan kendini her daim yenilemek üzere yaratılmıştır? Allah’a iman etmiş olsun veyahut olmasın neden çalışır çabalar bir şeyler ortaya koymak ister? Üstelik belki de takdir edilmez. Takdir edilmesi mi gerekir? Özsaygısı olan insan takdiri ancak Rabb-i Rahim’inden beklemelidir. Onun rızasını ummalı, onun için yapmalı, onun için işlemelidir. ‘’Eğer O razı olsa, bütün dünya küsse ehemmiyeti yok. Eğer O kabul etse, bütün halk reddetse tesiri yok.’’ (Lem’alar, Risale-i Nur)

  İnsanın, her zaman somut bir başarı mı ortaya koyması gerekir? Ortaya her zaman o anda elle tutulur gözle görülür bir şey çıkmayabilir. Ama insan bunu hemen görmek ister. ’’Doğrusu insan çok acelecidir.’’ (İsrâ, 11)

  Yüce Rabb’imiz, kulunun yaptığı hiçbir uğraşı, çabayı, hareketi, teri, gözyaşını zâyi etmez. Gün gelir karşısına çıkarır, insan olan insan anlar ve bilir ki Rabbi onu hiç terk etmedi.

  Rabb’inin verdiği nimetlere şükretmeli insan. Şükretmeli ki nimetler, nikmet olmasın. Şükür sadece kavli yapılamaz. Şükür hem kavli hem fiili yapılmalıdır. Gençlik nimetinin şükrü, gençliğini Allah yolunda geçirmektir misâl. ‘’Gençlik nimetine bir şükür olarak o tatlı nimeti iffette, istikamette sarf etmek lâzım ve elzemdir.’’ (Şualar, Risale-i Nur)

  İnsan her daim hareket halinde olmalıdır. Başka ömrü yoktur zirâ. ‘’Ömür sermayesi pek azdır, lüzumlu işler pek çoktur.’’ (Lem’alar, Risale-i Nur)

  İnsan kendini her daim yenilemek, geliştirmek üzere yaratılmıştır. Yaratıldığı hâl üzere olan kârdadır. Selâmetle…

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Namaz

- İslam’ın beş temel esasından biri olan beş vakit namaz, buluğ çağına gelmiş akıl sahibi her Müslümana farzdır. Namazı “gözümün nuru”...

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page